Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΚΠολΔ: "Με πρόσχημα την κρίση πλήττονται δικαιώματα των πολιτών"ε


«Ένα ακόμη βήμα στον περιορισμό κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών στο όνομα της οικονομικής ανάκαμψης και της εξόδου από την κρίση» αποτελεί ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες από την Βουλή, υπογραμμίζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η Ένωση κρούει τον κώδωνα κινδύνου από την εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και επισημαίνει ότι «περιέχει σειρά διατάξεων που είτε πλήττουν άμεσα, είτε δημιουργούν τις συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμό του συνταγματικού δικαιώματος της έννομης δικαστικής προστασίας».

Ακόμα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απαιτεί από τους αρμόδιους πολιτειακούς και θεσμικούς φορείς «να πράξουν τα δέοντα ώστε να μην περιοριστούν περαιτέρω οι θεσμικές εγγυήσεις των δικαιωμάτων των πολιτών, να αποκατασταθούν οι παραβιάσεις, αλλά και να βελτιωθούν οι μηχανισμοί εκείνοι που διασφαλίζουν την εφαρμογή όσων δικαιωμάτων δεν έχουν (ακόμη;) περιοριστεί».

Αναφορικά με την νέα διαδικασία πλειστηριασμών που προβλέπει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, η Ένωση τονίζει ότι είναι σε βάρος των πολιτών και υπέρ των Τραπεζών. Ειδικότερα, ως προς τους πλειστηριασμούς η Ένωση αναφέρει: «Υιοθετούνται διαδικασίες πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων πολιτών, οι οποίες αφενός δίνουν προτεραιότητα στην ταχύτητα της διαδικασίας και όχι στις επαρκείς δικονομικές εγγυήσεις, αφετέρου τροποποιούν τα προνόμια κατάταξης των δανειστών υπέρ των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων πιστωτών, δηλαδή των Τραπεζών και εις βάρος των εργαζομένων, του Δημοσίου και των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης». Στην χώρα μας -συνεχίζει η Ένωση- «τα δικαιώματα – ατομικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά – βάλλονται ανοιχτά και έχουν παραβιαστεί σε πολλά επίπεδα, τόσο με ευθύνη εξωτερικών, όσο και εγχώριων παραγόντων».

Παράλληλα, η Ένωση κάνει ειδική αναφορά στην ανακοίνωσή της,  ότι με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας υπάρχει ο κίνδυνος για μη δίκαιες δίκες, ενώ το κόστος πρόσβασης στην Δικαιοσύνη είναι πλέον δυσβάστακτο.

Αναλυτικότερα, σημειώνει η Ένωση ότι «η κατάργηση της αμεσότητας της δίκης και η καθιέρωση της δίκης μέσω αποκλειστικά γραπτής διαδικασίας (άρθρα 237, 238) γραφειοκρατικοποιεί την πολιτική δίκη και περιορίζει το δικαίωμα αντεξέτασης, ανάγοντας το στην δικαιοδοσία του δικαστή». Έτσι όμως, «ενισχύεται έτσι η πιθανότητα μη δίκαιης δίκης αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις ότι η διαδικασία δεν θα καθορίζεται από την ανάγκη οικονομίας (χρόνου ή χρημάτων)».

Ακόμη, ο  Κώδικας «διατηρεί το υψηλό κόστος πρόσβασης στην Δικαιοσύνη και τα υψηλά παράβολα, μέτρο που αποδεδειγμένα έχει οδηγήσει στον περιορισμό πρόσβασης των πολιτών στην δικαιοσύνη», υπογραμμίζει η Ένωση και προσθέτει: «Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να βρει άλλους τρόπους επιτάχυνσης των διαδικασιών και καλύτερης λειτουργίας των δικαστηρίων, και όχι μέσω της αποτροπής προσφυγής σε αυτά».

Τέλος, η Ένωση ψέγει τον τρόπο με τον οποίο ψηφίστηκε με διαδικασίες εξπρές ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι δεν μπορεί να μην επισημανθεί η «εξόχως προβληματική κοινοβουλευτική διαδικασία κατά την συζήτηση του συγκεκριμένου νομοθετήματος, καθώς και το γεγονός ότι ο νομοθέτης λειτούργησε καθ’ υπαγόρευση της εκτελεστικής έξουσίας (και εν τέλει ενός άτυπου ευρωπαϊκού θεσμού)». 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου