Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Μία παράξενη, ντεμοντέ στρατιωτική δύναμη - Πεσμεργκά


Ο στρατός Πεσμεργκά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ μάχεται εναντίον της εξτρεμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης του αυτοαποκαλούμενου «Χαλιφάτου», και υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες με όπλα και αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ποιοι είναι αυτοί οι Κούρδοι μαχητές και πόσο ισχυροί είναι;

Συχνά φορούν φαρδιά παντελόνια, φαρδιές ζώνες γύρω από την κοιλιά, με τουρμπάνια στο κεφάλι: οι μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ φαίνονται σαν στελέχη μιας παράξενης, ντεμοντέ στρατιωτικής δύναμης. «Αυτοί που βλέπουν στα μάτια τον θάνατο», θα μπορούσε να είναι μία μετάφραση για την δύναμη Πεσμεργκά - και σήμερα ο όρος είναι πιο αληθινός από ό, τι θα προτιμούσαν οι μαχητές αυτής της παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Οι στρατιώτες της αυτόνομης κουρδικής περιφέρειεας στο βόρειο Ιράκ βρίσκονται για εβδομάδες κάτω από τρομακτική πίεση: Πρόσφατα απώλεσαν μεγάλες περιοχές απέναντι στους μαχητές του Χαλιφάτου, στη συνέχεια ανακοίνωσν την αντεπίθεσή τους. Εν τω μεταξύ, οι Κούρδοι λαμβάνουν υποστήριξη από το εξωτερικό: η Αμερική του βοηθά με αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των εξτρεμιστών τζιχαντιστών, ενώ το Ιράν προσφέρει όπλα.

Η δύναμη των Πεσμεργκά, σύμφωνα με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης «Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον» ανέρχεται σε τουλάχιστον 130.000 στρατιώτες, άλλες πηγές εκτιμούν έως 200.000 μαχητές τον αριθμό αυτό. Η ανώτατη διοίκηση ελέγχεται από το Υπουργείο Πεσμεργκά της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης στο Ερμπίλ.

Μια δύναμη από 130.000 μαχητές ακούγεται σαν ένας ισχυρός στρατός. Έτσι, μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί το γεγονός των μεγάλων απωλειών απέναντι σε λίγες χιλιάδες μαχητών του «Χαλιφάτου», οι οποίοι μάλιστα έχουν παρόμοιο εξοπλισμό σε σχέση με την δύναμη Πεσμεργκά.

Η δύναμη Πεσμεργκά είναι στην πραγματικότητα ένας ιδιωτικός στρατός που εξυπηρετεί τις εσωτερικές ίντριγκες των Κούρδων φυλάρχων, πλήρως αποδυναμωμένη από συνεχόμενες εσωτερικές διαμάχες, με κύρια αυτή μεταξύ των μαχητών του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με το «Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον» η πραγματική ένοπλη δύναμη είναι περίπου 33.000 άνδρες, με επιπλέον 30.000 άνδρες άμεσα εξαρτώμενοι από το κουρδικό Υπουργείο Εσωτερικών και μπορούμε να τις συγκρίνουμε με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι υπόλοιποι 70.000 άνδρες ελέγχονται ανεξάρτητα από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν. Κύρια αποστολή τους: η μία πλευρά να μάχεται την άλλη.

Οι Πεσμεργκά είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένοι και δεν παρουσιάζονται σχεδόν καθόλου ενωμένοι. Αυτό ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι στην πραγματικότητα οικτρά αποδυναμωμένοι.

iΟι Πεσμεργκά είναι κυρίως εξοπλισμένοι με ελαφρά όπλα, αλλά και ορισμένα βαρύτερα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους των ΗΠΑ, ένα μεγάλο μέρος των όπλων και πυρομαχικών προέρχεται από την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση. Ο βαρύς εξοπλισμός είναι εντελώς ξεπερασμένος. Οι Πεσμεργκά είναι κυρίως εξοπλισμένοι με ελαφρά όπλα, αλλά και ορισμένα βαρύτερα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους των ΗΠΑ, ένα μεγάλο μέρος των όπλων και πυρομαχικών προέρχεται από την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση. Ο βαρύς εξοπλισμός είναι εντελώς ξεπερασμένος, και παρά τα δισεκατομμύρια του πετρελαίου που γεμίζουν τα ταμεία της Ερμπίλ: τα άρματα μάχης και άλλα (τε)θωρακισμένα είναι της εποχής του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση έχουν βελτιωθεί κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά η πολιτοφυλακή Πεσμεργκά παραμένει ακόμα πολύ υπανάπτυκτη. Ο βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός, δηλαδή πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα, οχήματα μεταφοράς των στρατευμάτων, είναι πολύ λίγος. Με λίγα ελικόπτερα, δεν έχουν καμία αεροπορική δύναμη.

Το πολεμικό μέτωπο μεταξύ των Πεσμεργά και των μαχητών του «Χαλιφάτου» έχει μήκος αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Μεγάλο μέρος του εδάφους είναι επίπεδο και ασφαλίζεται πολύ δύσκολα. Οι άνδρες του «Χαλιφάτου» είναι ιδιάτερα κινητοί και ευέλικτοι, και στην μετωπική γραμμή στο βόρειο Ιράκ, χωρίς αεροπορία και βαρύ πολεμικό υλικό, οι πιθανότητες για τους Κούρδους είναι πολύ άσχημες.

Ποια είναι τα όπλα που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους Πεσμεργκά;

Για το ακριβές περιεχόμενο και το πεδίο εφαρμογής των παραδόσεων είναι ελάχιστα γνωστά. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Πόστ», οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν όπλα μικρού διαμετρήματος, πυρομαχικά και όλμους, έτσι ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τις θέσεις τους καλύτερα. Ομοίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις αεροπορικές μεταφορές όπλων από τα ιρακινά στρατόπεδα γύρω από τη Βαγδάτη στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη σε στρατιωτικούς κύκλους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου