Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Κύπρος: Στα 1,7 χλμ το τρυπάνι του «West Capella» - Με το βλέμμα στο οικόπεδο 11 η Τουρκία


Η κατάσταση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται στο «κόκκινο» καθώς η τουρκική επιθετικότητα δεν έχει τέλος. Αργά το βράδυ του Σαββάτου (15 Ιουλίου) ξεκίνησε η γεώτρηση καθώς το τρυπάνι έφτασε σε βάθος 1.698 μέτρων. O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά. 

Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη –λιπαντικό– αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά.

Το τρυπάνι στο γεωτρύπανο West Capella είχε προγραμματιστεί να περιστραφεί από το βράδυ με στόχο το προσδοκώμενο κοίτασμα, οπότε ξεκίνησε και πρακτικά η γεώτρηση. Κοντά βρίσκονται τα τρία πλοία υποστήριξης ενώ πραγματοποιήθηκαν και τρεις πτήσεις ελικοπτέρων από βάσεις διασποράς που μετέφεραν προσωπικό προς το γεωτρύπανο από το αεροδρόμιο Λάρνακας. 


Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο.

Τουρκικό «σουλάτσο»


Η τουρκική φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος) ξεκίνησε χθες (15.07.2017) να πλέει προς την Πάφο, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επιπλέον αναφέρουν ότι η ελληνοκυπριακή ακτοφυλακή έστειλε μήνυμα μέσω ασυρμάτου καλώντας την να μην πλησιάσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φρεγάτα έχει πλησιάσει αρκετά την πλατφόρμα "West Capella", που βρίσκεται στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του Σίγμα, κάποια στιγμή χθες, η φρεγάτα πλησίασε την εξέδρα του West Capella στα 3,8 ναυτικά μίλια, μπήκε δηλαδή στην κόκκινη ζώνη προστασίας και δέχθηκε προειδοποίηση από το κυπριακό λιμενικό μέσω ασυρμάτου να απομακρυνθεί. Λίγο αργότερα τοπ έκανε και σήμερα η φρεγάτα έπλεε σε απόσταση πέραν των πέντε ναυτικών μιλίων από τη γεώτρηση.

Έγκυρη κυπριακή πηγή ανέφερε ότι οι εργασίες στο γεωτρύπανο "West Capella" συνεχίζονται με βάση τον προγραμματισμό. Το πρωί έγιναν δύο δρομολόγια ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ πλέον στο γεωτρύπανο μεταφέρονται τα απαραίτητα για την έναρξη της γεώτρησης.

Το Barbaros

Το τουρκικό σεισμογραφικό, αρχικά, έβαλε ρότα για το Αιγαίο με κατεύθυνση την θάλασσα του Μαρμαρά. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας (σ.σ. Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι γαμπρός του Ερντογάν) για σεισμογραφική έρευνα στον κόλπο της Μόρφου, άλλαξε ρότα προς τη συγκεκριμένη περιοχή.

Αργά την Παρασκευή (14.07.2017) άλλαξε ξανά πορεία και μέχρι το πρωί σήμερα Σάββατο (15.07.2017) είχε κατεύθυνση προς το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης έχουν η Ιταλική ΕΝΙ και η Γαλλική TOTAL.

Το Barbaros πέρασε δυτικά των ακτών της Πάφου και σε απόσταση 70 χιλιομέτρων (35 ναυτικών μιλίων περίπου) από τις δυτικές ακτές της Κύπρου και τώρα πλέει νοτιοδυτικά προς το "6", εντός του οποίου αναμένεται να εισέλθει, αν δεν υπάρξει άλλη αλλαγή. Πάντως, η Άγκυρα δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση.


Το Barbaros αλλάζει συνεχώς δρομολόγια. Κυπριακές κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία και ότι πρόκειται για επικοινωνιακά παιχνίδια της Άγκυρας.

Ο «άνθρωπος» του Εμμ. Μακρόν


Η κάθοδος στην Κύπρο, αύριο Δευτέρα (17.07.2017), της υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, δεν είναι άσχετη με το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά την έναρξη της γεώτρησης της TOTAL. Στο γεωτρύπανο West Capella μεταφέρθηκαν τα απαραίτητα για την έναρξη της γεώτρησης που ξεκίνησε αργά χθες το βράδτ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η κ. Παρλί να μεταβεί και στην πλατφόρμα της ΤΟΤΑL, που έχει αναλάβει δράση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαΐδη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις φρεγάτες της χώρας της που βρίσκονται στην περιοχή στα πλαίσια συμμετοχής της στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου και τις τελευταίες ημέρες σταθμεύουν στην Κύπρο.

Ως γνωστόν, δύο από τις φρεγάτες έχουν αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Λάρνακας, για να είναι εύκολη η πρόσβαση τους στο οικόπεδο 11, εφόσον χρειαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κάθοδος της κ. Παρλί στην Κύπρο γίνεται μετά από απόφαση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ενημερώνεται συνέχεια για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, η κυπριακή κυβέρνηση έχει συνεχή επικοινωνία με το Παρίσι, το οποίο επισκέφθηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Στο μεταξύ, η Άγκυρα έχει προειδοποιηθεί από τρίτους ότι πρέπει να αποφύγει τις όποιες ακραίες ενέργειες ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ τρίτων χωρών και της Τουρκίας, η Άγκυρα φέρεται να έχει δώσει διαβεβαιώσεις για τη συμπεριφορά της.

Μέχρι στιγμής, οι τουρκικές κινήσεις είναι οι συνήθεις. Ενεργεί, δηλαδή, όπως και σε παρόμοιες περιπτώσεις γεωτρήσεων που έγιναν στο παρελθόν. Η τακτική των προκλήσεων και της δημιουργίας έντασης συντηρείται, με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός και πολεμικών σκαφών.

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός ‘Αμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαίδης, διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ή πανικού από τις κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την έναρξη των γεωτρήσεων της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο υπουργός μάλιστα παρατήρησε πως «το συντομότερο, που θα σταματήσουμε καθημερινά να ασχολούμαστε με το τι συμβαίνει στο γεωτρύπανο, τόσο το καλύτερο». Σύμφωνα με τον κ. Φωκαίδη οι κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την έναρξη των γεωτρήσεων της TOTAL είναι «αναμενόμενες».

Ψυχραιμία

Η Λευκωσία, καθημερινώς και σε όλους του τόνους, συστήνει σοβαρότητα και ψυχραιμία, κυρίως από τα ΜΜΕ τα οποία έχουν αποφύγει τις υπερβολές και την προβολή πολεμικών σεναρίων. Η έκκληση απευθύνεται πρωτίστως σε ελληνικές ιστοσελίδες, αμφιβόλου αξιοπιστίας, που καθημερινώς δημιουργούν κλίμα πανικού με ανυπόστατους ισχυρισμούς που προβάλουν ως δήθεν «πληροφορίες».

Οι κινήσεις της Τουρκίας παρακολουθούνται με ηλεκτρονικά μέσα (ραντάρ) τόσο από τη Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και από άλλες χώρες που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τη κατάσταση στη περιοχή. Η Τουρκία γνωρίζει ότι βρίσκεται στο μικροσκόπιο δυνάμεων που δεν επιθυμούν ένταση και για αυτό το λόγο οι προκλήσεις δεν έχουν απειλητικό χαρακτήρα.

Η Τουρκία με τις κινήσεις της, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές περισσότερο θέλει να δηλώσει την παρουσία της στην περιοχή για να συνεχίσει να προβάλλει τις αξιώσεις της για δικαιώματα στη κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου