Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

NYT: «Σώστε την Ελλάδα, σώζοντας την οικονομία της πρώτα»


Με την ελληνική κυβέρνηση να «αδειάζει» από μετρητά μέχρι το τέλος Ιουλίου, οι κυριότεροι Ευρωπαίοι εταίροι της εξακολουθούν να απαιτούν πιο σκληρές περικοπές στον προϋπολογισμό, αναφέρουν οι New York Times (ΝΥΤ) σε δημοσίευμά τους με τίτλο «Σώστε την Ελλάδα, σώζοντας την οικονομία της πρώτα».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, μετά από μια δεκαετία αποτυχιών στη διάσωση της Ελλάδας, η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μαζί με το ΔΝΤ, θα έπρεπε να δοκιμάσουν μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία θα θέτει ως προτεραιότητα την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Οι NYT τονίζουν ότι οι πιστωτές της Ελλάδας εμφανίζονται πρόθυμοι να παράσχουν περαιτέρω βοήθεια προς τη χώρα μόνο αν εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Το ΔΝΤ από την πλευρά του, πιο λογικά -όπως σημειώνει το δημοσίευμα- υποστηρίζει ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5%, καλώντας παράλληλα τους Ευρωπαίους πιστωτές να δεσμευτούν σε μείωση του χρέους της χώρας που ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ της. Αυτή η ελάφρυνση χρέους θα μπορούσε να έχει διάφορες μορφές, μεταξύ των οποίων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή η μείωση του οφειλόμενου ποσού, κατά την εφημερίδα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δίκιο, υπογραμμίζουν οι New York Times, προσθέτοντας ότι το να ζητεί κανείς από μια χώρα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα την ώρα που η οικονομία της αναπτύσσεται με ρυθμό μόλις 0,4% είναι σκληρό και αντιπαραγωγικό. Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, το ΔΝΤ εκτιμά πως το κρατικό χρέος της Ελλάδας θα εκτοξευτεί στο 250% του ΑΕΠ της τις επόμενες δεκαετίες. Οι Ευρωπαίοι είναι πολύ πιο αισιόδοξοι, αλλά η αισιοδοξία τους στηρίζεται στην αμφίβολη υπόθεση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εμφανίζει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα τις επόμενες δεκαετίες, παρατηρούν οι ΝΥΤ.

Κατά το δημοσίευμα, η Ευρώπη, το ΔΝΤ και η Αθήνα πρέπει να βρουν τρόπους αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας, μείωσης της ανεργίας και ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να επενδύσουν στην βελτίωση των προβληματικών δημοσίων υπηρεσιών και υποδομών, σημειώνει η εφημερίδα, ενώ στέκεται σε προβλήματα που παρατηρούνται στις αστικές συγκοινωνίες και τα νοσοκομεία της χώρας, φέρνοντας ως παράδειγμα τα φθαρμένα ελαστικά των λεωφορείων και την έλλειψη φαρμάκων και αδυναμία πρόσληψης γιατρών σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τους NYT, η Ελλάδα θα μπορούσε να πληρώνει για τις συγκεκριμένες δαπάνες, αν οι πιστωτές της δέχονταν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Η Ε.Ε. θα μπορούσε να προσφέρει επιχορηγήσεις και δάνεια για έργα που βελτιώνουν την οικονομία, τονίζουν οι ΝΥΤ και συμπληρώνουν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντλήσει χρήματα διασφαλίζοντας πως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν υπόκειται σε πολιτικές πέσεις. Σημειώνουν επίσης ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπως και οι προκάτοχοί του είχαν δεσμευτεί για αυτό, αλλά ειδικοί υποστηρίζουν πως οι παρεμβάσεις συνεχίζονται. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς -συνεχίζουν οι ΝΥΤ- πάνω από τα μισά νοικοκυριά δεν καταβάλλουν φόρους, θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τα έσοδα χωρίς να πλήξει την οικονομία. Η εφημερίδα προσθέτει η χώρα χρειάζεται ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα αναδιάρθρωσης των στεγαστικών δανείων και των επιχειρηματικών χρεών, για να μπορέσουν οι τράπεζες να δανείζουν και πάλι.

Σύμφωνα με τους New York Times, μόνο όταν ανακάμψει η οικονομία, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει χρήματα για να αποπληρώσει τα χρέη της. Έχοντας «συμπιέσει» την Ελλάδα χωρίς να υπολογίζεται το κόστος, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει να αναγνωρίσουν πως η ανάλυσή τους έχει αποτύχει, τονίζουν οι ΝΥΤ και καταλήγουν: Όσο περισσότερο επιμένουν σε περαιτέρω περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, τόσο πιο πολύ απομακρύνονται από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου η Ελλάδα να μην χρειάζεται την οικονομική τους υποστήριξη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου