Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Eπεισόδιο ΗΠΑ-Τουρκίας: Αμερικανοί στρατιώτες με διακριτικά των Κούρδων YPG - Τους παρέδωσαν τόνους οπλισμού


του Βασίλη Καπούλα
Διπλωματικό επεισόδιο και κρίση ξέσπασε μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ μετά την δημοσιοποίηση φωτογραφιών και βίντεο Αμερικανών στρατιωτών που φορούν διακριτικά των Κούρδων YPG/YPJ και ποζάρουν με την αμερικανική σημαία ενώ τους επισκέφτηκε ο Αμερικανός Διοικητής της CENTCOM. Οι Αμερικανοί στρατιώτες έκαναν δηλώσεις στις οποίες τονίζουν ότι θα "εξοντώσουμε τους ισλαμιστές". Αλληλοκατηγορίες αντάλλαξαν οΤούρκος ΥΠΕΞ και ο Ρ.Τ.Ερντογάν με το State Department.

Oι φωτογραφίες και τα βίντεο των Αμερικανών στρατιωτών δημοσιεύτηκαν κατά την επιχείρηση έναρξης απελευθέρωσης της Ράκκα από τις δυνάμεις SDF ραχοκοκαλιά των οποίων αποτελούν οι Κούρδοι YPG. Οι ΗΠΑ για τον σκοπό αυτό έχουν στείλει κατά κύματα ειδικές δυνάμεις, αρχικά 250 και ακολούθησαν και άλλοι αργότερα.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 25 Μαίου στο χωριό Fatisa βόρεια της Ράκκα όπου έγινε ενταντική εκπαίδευση των Κούρδων.

Οι ΗΠΑ προσφέρουν πλήρη υποστήριξη στους Κούρδους με μαχητικά, Α-10 του συνασπισμού να πετούν διαρκώς από την βάση Ιντσιρλίκ και πολεμικά ελικόπτερα Apache από την Rmelan στην Rojava να παρέχουν αεροπορική υποστήριξη για την άλωση της Ράκκας.

Ο αγώνας για τη Ράκκα είναι ο πλέον σημαντικός τόσο για ΗΠΑ όσο και για τη Ρωσία. Οι Κούρδοι την θέλουν για πρωτεύουσα του νέου κράτους όμως είναι πολύ αμφίρροπο αν μπορούν να το καταφέρουν καθώς αφενός μεν δεν έχουν τόση μεγάλη δύναμη, μόλις 30.000 στρατό, αφετέρου η πόλη των 300.000 κατοίκων δεν εχει κουρδική πλειοψηφία.

24ωρα πριν αρχίσει η επιχείρηση Αμερικανών και SDF για τη Ράκκα, πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη-αστραπή ο Αμερικανός Διοικητής της CENTCOM, Στρατηγός Joseph Votel, για διαβουλεύσεις με τους Κούρδους. 

"Οι ειδικές μας δυνάμεις είναι εκεί και φορούν διακρικά και άλλα σήματα μαζί με τις δυνάμεις του συνασπισμού. Kάνουν ότι μπορούν για να να ανακατευτούν με την κοινότητα και να βελτιώσουν την προστασία τους. Δεν είναι στη πρώτη γραμμή. Παρέχουν συμβουλές και βοήθεια" είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Peter Cook.

Δηλώσεις έκανε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu, o οποίος κατηγόρησε της ΗΠΑ για τα διακριτικά των Αμερικανών στρατιωτών.

"Το να φορούν διακριτικά τρομοκρατικών οργανώσεων οι Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι είναι σύμμαχοί μας και μάχονται αποφασιστικά την τρομοκρατία είναι απαράδεκτο" τόνισε.

"Η πρότασή μας είναι να φορούν επίσης  διακριτικά των ISIS, Al-Nusra, Al Qaeda κατά την διάρκεια των επιχειρήσεών τους σε άλλες περιοχές της Συρίας. Μπορούν επίσης να φορούν διακριτικά της Boko Haram όταν πάνε στην Αφρική".

"Τώρα φορούν διακρικά μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που είναι υπεύθυνη για τις δυο τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Άγκυρα" πρόσθεσε.

"Είναι απαράδεκτο από μια σύμμαχο  να χρησιμοποιεί διακριτικά του YPG. Θα αντιδράσουμε. Είναι αδύνατον να το δεχτούμε. Αυτό είναι υποκρισία".

Και ο Τούρκος Πρέσβης στην Ουάσινγκτον, Serdar Kılıç, εξέφρασε την έντονη ενόχληση της Άγκυρας. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, John Bass, έλειπε και έτσι δόθηκε η εντολή στον Kılıç να προχωρήσει σε διάβημα.

Ταυτόχρονα η Τουρκία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εξοπλίζει το YPG.

"Παρέχουμε συμβουλευτικό ρόλο και βοηθητικό αλλά βοηθώντας δεν εννοούμε την παροχή εξοπλισμού. Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες οπλισμού από περιοχές που ελευθερώθηκαν και είναι αδύνατον να πούμε από που προέρχονται" είπε ο εκπρόσωπος του State Department, Mark Toner. 

Τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ έριξαν 50 τόνους όπλων και πυρομαχικών στο YPG στην Β.Συρία στην περιοχή της Χασάκα. Οι 112 παλλέτες περιείχαν πυρομαχικά για M-16s και AK-47s. Ταυτόχρονα, έστειλαν φορτία με οπλισμό στην περιοχή Tishrin Dam νότια του Κομπάνι ενώ 250 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στην πόλη Sarrin στο Ανατολικό Χαλέπι.

Έντονα αντέδρασε και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ.Τ.Ερντογάν o οποίος είπε:

"Δεν είναι αυτό το οποίο μας υποσχέθηκαν. Είμαι κάποιος που πιστεύω ότι η πολιτική πρέπει να διεξάγεται έντιμα. Γι αυτό οι σύμμαχοί μας, αυτοί που είναι μαζί μας στο ΝΑΤΟ δεν μπορούν και δεν πρέπει να στέλνουν στρατιώτες τους στην Συρία με διακριτικά του YPG".

"Aυτός που λέει θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το YPG να έρθει να μάθει από εμάς. Εμείς θα του πούμε, θα του δώσουμε ντοκουμέντα για τις τρομοκρατικές ομάδες αλλά κάνουν λάθος βήματα" πρόσθεσε.

"Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί με τις Κουρδικές δυνάμεις YPG παρά τις ανησυχίες της Τουρκίας" είπε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ "αδειάζοντας" την Άγκυρα.

"Τώρα υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη του συνασπιμού στο πως προχωρούμε και με ποιον συνεργαζόμαστε στο έδαφος. Δεν θα πω ότι δεν υπάρχουν. Και είναι φανερό ότι η Τουρκία είναι ξεκάθαρη για τα αισθήματα της για το YPG. Και εμείς όμως είμαστε το ίδιο ξεκάθαροι ενώ έχουμε καταλάβει τις ανησυχίες της Τουρκίας για την συνεργασία μας με το YPG ως τμήμα των δυνάμεων SDF. Το YPG δεν είναι η μόνη ομάδα με την οποία συνεργαζόμαστε στο έδαφος. Συνεργαζόμαστε με Άραβες, Τουρκμένους και άλλες ομάδες" ανέφερε ο Mark Toner.

"Mε σεβασμό στα σχόλια της Τουρκίας για τις φωτογραφίες, είμαστε πολύ ξεκάθαροι από αυτό το βήμα και από οπουδήποτε, η πεποίθηση μας ειναι ότι το YPG δεν συνδέεται με το PKK το οποίο έχουν χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση. Αντιθέτως εμείς πιστεύουμε ότι το YPG όπως και άλλες δυνάμεις στην Β.Συρία μάχονται αποτελεσματικά το ISIS και θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε με τις συμβουλές μας και με τις επειχειρήσεις μας εκεί" πρόσθεσε.

"Θα συνεχίσουμε να συζητάμε με την Τουρκία της ανησυχίες της σχετικά με το ISIS και την Β.Συρία. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με εκείνους που παρέχουν την πιο ισχυρή διασυνοριακή ασφάλεια, όπου αισθανόμαστε ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την σχέση μας με την Τουρκία. Αλλά η Τουρκία είναι μέλος του συνασπισμού κατά του ISIS και συνεχίζει να είναι ενεργό μέλος και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό".

"Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση και θα δουλέψουμε με την Τουρκία στην συλλογή πληροφοριών και σε άλλα πράγματα καταπολέμησης του PKK. Αλλά όσο αφορά το YPG έχουμε διαφορετική άποψη. Και όπως είπα και πιο πριν στην Β.Συρία και στον πόλεμο κατά του ISIS είναι αποτελεσματικός συνεργάτης μας μαζί με άλλα μέλη των SDF" πρόσθεσε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου