Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Η διαπραγμάτευση του 2015 ''κόστισε'' 45 δισ.ευρώ στην Ελλάδα κατά το Lisbon Council


Οι συνέπειες των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης από τον περσινό Φεβρουάριο, που οδήγησαν στο δημοψήφισμα, στα capital controls, στο νέο μνημόνιο και σε νέες εθνικές εκλογές κόστισαν στην ελληνική οικονομία 45 δισ. ευρώ ή 25% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Όλα τα παραπάνω αναλύονται αναλυτικά σε ειδική ενότητα με τον τίτλο «The Greek Tragedy».
Οπως επισημαίνεται, το ΑΕΠ φέτος θα είναι κατά 6,5% μικρότερο από όσο θα έπρεπε να είναι κανονικά, ενώ αλλά 12 δισ. ευρώ κόστισε η ανακεφαλαιοποίηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελευταίο «Euro Plus Monitor», η ελληνική οικονομία αντί να σημειώσει ανάπτυξη 3% το 2015 και το 2016, κατέγραψε ύφεση 0,3% το 2015, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2016 ξεκίνησε με ύφεση 0,4% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015. «Ακόμη και μια μέτρια ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος δεν θα οδηγήσει σε κάποιο αξιοπρόσεκτο κέρδος στο πραγματικό ΑΕΠ. Για το 2016, το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι 6,5% κάτω από αυτό που θα έπρεπε να ήταν κανονικά», επισημαίνεται στη σχετική έκθεση. Με άλλα λόγια το ΑΕΠ διαμορφώνεται σήμερα στα 180 δισ. ευρώ, αντί για 192,5 δισ. ευρώ, θεωρητικά δηλαδή έχουν χαθεί 12,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, το Lisbon Council και η Berenberg Bank εκτιμούν ότι το 2015 και το 2016 τα κρατικά ταμεία απώλεσαν τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ λόγω των λιγότερων φορολογικών εσόδων και των αυξημένων δαπανών. Σε 12 δισ. ευρώ εξάλλου ανεβάζουν οι δύο παραπάνω φορείς τον λογαριασμό από τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που προέκυψε ως ανάγκη μετά τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού, και από την προοπτική χαμηλότερων εσόδων σε περίπτωση μελλοντικής πώληση της κρατικής (μέσω ΤΧΣ) συμμετοχής στις τράπεζες.

Το χαμηλότερο ΑΕΠ, ελαφρώς χαμηλότερος αποπληθωριστής του ΑΕΠ λόγω της επιστροφής στην ύφεση, τα χαμένα έσοδα στα κρατικά ταμεία και οι απώλειες από τη μη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων ανεβάζουν τον τελικό λογαριασμό, σύμφωνα με το Euro Plus Monitor, στο 25% τουλάχιστον του σημερινού ΑΕΠ ή σε περίπου 45 δισ. ευρώ.

Τέλος, το Lisbon Council διαπιστώνει υποχώρηση στις μεταρρυθμίσεις, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγήν για άλλα κράτη που σκέπτονται να ανακόψουν τις μεταρρυθμίσεις.Θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη, εκφράζοντας όμως μεγάλες επιφυλάξεις λόγω της αύξησης της φορολογίας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου