Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΕΕ δεν πρέπει να εμπιστευτεί την Τουρκία για Λύση του Προσφυγικού


Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Ενημερωθήκαμε πρόσφατα ότι στα πλαίσια της προσπάθειας επίλυσης του προσφυγικού προβλήματος η ΕΕ αποφάσισε μεταξύ άλλων, μια μεγάλη χρηματοδότηση για να δημιουργηθούν στην Τουρκία κέντρα υποδοχής μέχρι τον Νοέμβριο, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση, η επαναπροώθηση και η κατανομή των προσφύγων. Ταυτόχρονα θα διατεθεί ένα δισ. που θα κατανεμηθεί σε Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία μέσω του προγράμματος τροφίμων των ΗΕ, ενώ οι κ. Τούσκ και  Γιούνκερ είπαν ότι θα φιλοξενήσουν μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 5 Οκτωβρίου ως μέρος των προσπαθειών συνεργασίας με την Άγκυρα για να μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα.

Ακούσαμε με μεγάλη επιφύλαξη την συμμετοχή της Τουρκίας στην όλη αυτή προσπάθεια καθόσον και στο παρελθόν δεσμεύσεις της για επαναπροωθήσεις, πέσανε στο κενό παρά τις χρηματοδοτήσεις που ακόμα τρέχουνε για αυτά τα προγράμματα.

Αυτές τις επιφυλάξεις μας, ήρθε να επιβεβαιώσει με άρθρο-σχόλιο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, που επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι μέρος του προβλήματος της προσφυγικής κρίσης, λόγω της μη φύλαξης των συνόρων, αλλά και της πολιτικής της έναντι των προσφύγων και των Κούρδων.

Ακόμη κι αν η Τουρκία ήταν έτοιμη να φυλάξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορα της, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα ήθελαν να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη και ο λόγος είναι απλός. Η Τουρκία δεν προσφέρει καμία προοπτική στους πρόσφυγες.

Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση χωρίς την ειλικρινή υποστήριξη της Τουρκίας, όμως ακόμη κι αν η Άγκυρα λάβει τα απαραίτητα χρήματα για να φυλάξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορα της, κυρίως στο Αιγαίο, αυτό δεν θα άλλαζε το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θέλουν να πάνε στην Ευρώπη.

Ακόμη κι αν η Άγκυρα ήταν έτοιμη να δεχτεί πίσω τους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, αυτό δεν θα άλλαζε την αποφασιστικότητα των προσφύγων να φτάσουν στην Ευρώπη.

Διότι για να αλλάξει κάτι ριζικά, θα πρέπει η Τουρκία να βελτιώσει νομικά και ουσιαστικά την κατάσταση των προσφύγων, που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο έδαφός της. Αυτό όμως δεν το θέλει η Άγκυρα αλλά και βάσει μάλιστα της τουρκικής νομοθεσίας άσυλο στη χώρα μπορούν να ζητήσουν μόνο Ευρωπαίοι !!!!!!!!!!!

Εφόσον λοιπόν δεν προσφέρει προοπτική στους χιλιάδες μετανάστες από τα γειτονικά κράτη, οι περισσότεροι θα θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς εκεί δεν έχουν καμία πιθανότητα να γίνουν κάποια στιγμή ισότιμοι Τούρκοι πολίτες.

Στην Τουρκία είναι επισήμως καταγεγραμμένοι 1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες, αν και ο πραγματικός τους αριθμός εκτιμάται στα 2 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι από αυτούς και συγκεκριμένα περισσότεροι από το 80% των Σύρων, δεν ζουν στις εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στις περιφέρειες πολλών τουρκικών πόλεων, αλλά απλώς αφήνονται στην τύχη τους. Η πλειονότητα των Σύρων προσφύγων ζει σε δύσκολες και συχνά απάνθρωπες συνθήκες σε πάρκα, σε ερειπωμένα σπίτια είτε σε μισοκατεστραμμένα διαμερίσματα για τα οποία πληρώνουν υπέρογκα ενοίκια.

Συνεπώς το σημαντικότερο ζήτημα, είναι, όχι μόνο αν η Τουρκία είναι έτοιμη να θεωρηθεί χώρα υποδοχής προσφύγων ώστε να αντιμετωπιστεί ανάλογα, αλλά αν η προοπτική να συνδράμει την προσπάθεια αποσυμφόρησης τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης είναι στις πραγματικές προθέσεις της. Επ αυτού του θέματος η Frankfurter Allgemeine, όπως και εμείς συμφωνούμε απόλυτα, θεωρεί ότι ο Ερντογάν αποτελεί μη αξιόπιστο συνομιλητή και εταίρο της Δύσης.

Εξάλλου, αν η Άγκυρα συνεχίσει την επιθετική της πολιτική απέναντι στους Κούρδους, η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ακόμη προσφυγικό κύμα. Ο τουρκικός στρατός δεν πολεμά κατά των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), αλλά εναντίον όλων των Κούρδων στο σύνολο τους. Έτσι αν η κατάσταση συνεχίσει να οξύνεται, τελικά η Ευρώπη θα πρέπει να συνομιλήσει για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης με έναν Τούρκο πρόεδρο, οι πολιτικές του οποίου απειλούν να προκαλέσουν ένα νέο κύμα προσφύγων.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου