Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Πυρηνικά Ιράν: Στην ...παράταση οι διαπραγματεύσεις των 5+1!


Το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν να παρατείνουν τις συνομιλίες τους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μέχρι τον Ιούλιο του 2015, αλλά σκοπεύουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία "για το πολιτικό κομμάτι" ως τον Μάρτιο, δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις. Στη συνέχεια και "ως την 1η Ιουλίου" θα συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας. 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ επιβεβαίωσε εμμέσως το νέο χρονοδιάγραμμα.

«Γι’ αυτό λέμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας λίγους μήνες πριν την επίτευξη του κοινού μας στόχου: ενός πλαισίου για μια συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας θα πρέπει να συμπληρωθούν αργότερα», είπε ο Σταϊνμάγερ, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστον.

«Παρά την καλή και πολύ εποικοδομητική ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων, δυστυχώς δεν φτάσαμε τόσο μακριά όσο ελπίζαμε και ήλπιζα», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) θα συνεχιστούν βάσει των όρων της προσωρινής συμφωνίας, που συνήφθη τον Νοέμβριο του 2013 στη Γενεύη.

Ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις «σημείωσαν σημαντικές προόδους» στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί «μια πρωταρχική συμφωνία» σε διάστημα τριών μηνών.

Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου τον επόμενο μήνα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πού θα διεξαχθούν.

Παράλληλα ο Χάμοντ διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το Ιράν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια (564,2 εκατ. ευρώ) κάθε μήνα από τους πόρους που έχουν παγώσει εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αν και το Ιράν και η Ομάδα 5 + 1 δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία μέχρι σήμερα.

«Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος», δήλωσε ο Λαβρόφ από τη Βιέννη, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι αναμένει πως σε τρεις ή τέσσερις μήνες οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν «στις βασικές αρχές» του τελικού κειμένου. 

Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ η Τεχεράνη έχει μειώσει το απόθεμά της σε φυσικό ουράνιο βάσει την προσωρινής συμφωνίας που σύναψε πέρυσι με την Ομάδα 5+1

Η Υπηρεσία ελέγχει αν το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της προσωρινής συμφωνίας που συνήφθη τον Νοέμβριο του 2013.

Το Ιράν έχει μειώσει τα αποθέματά του σε χαμηλού εμπλουτισμού φυσικό ουράνιο και έχει προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες για να συμμορφωθεί με τους όρους της περσινής προσωρινής συμφωνίας που σύναψε με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αναφέρει μια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Η ΙΑΕΑ εξέδωσε την εξαμηνιαία έκθεσή της για τη εφαρμογή της προσωρινής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) την ημέρα κατά την οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις τους για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας ως τις 30 Ιουνίου 2015.

Βάσει αυτής, η Τεχεράνη συμφώνησε να σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος της πυρηνικής του δραστηριότητας με αντάλλαγμα την άρση κάποιων κυρώσεων. Παράλληλα δεσμεύθηκε να περιορίσει το απόθεμά του σε χαμηλού εμπλουτισμού φυσικό ουράνιο.

Η εμπιστευτική έκθεση της ΙΑΕΑ, η οποία έχει περιέλθει στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, αναφέρει ότι το απόθεμα του Ιράν πλέον ανέρχεται σε λιγότερα από 7.400 κιλά, κάτω από το όριο που συμφωνήθηκε πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου