Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ Ο...ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ


http://www.noitikiantistasis.com/images/euripides.jpg
«ΕΓΚΩΜΙΑΖΕΤΩΣΕΝ Ο ΠΕΛΑΣ ΚΑΙ ΟΥΧΙ ΤΟ ΣΟΝ ΣΤΟΜΑ.. ΑΛΛΟΤΡΙΑ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΚΑΙ ΜΗ ΤΑ ΣΑ…»
Όλα τα θέματα, θα πρέπει να τα προσεγγίζει κανείς αποφατικά!
Δηλαδή: βλέπεις έναν άνθρωπο..να διερευνάς και να τον αγαπάς, γι αυτά που ΔΕΝφαίνονται..γι αυτά που εχει ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ..μέσα του..τα οποία, ενδεχομένως, δεν τα εκδηλώνει..και όχι όλα αυτά που φαίνονται, αυτά που βλέπεις..
Υπάρχουν τα λεκτικά και τα μή λεκτικά..Αυτά που λένε τα μάτια του άλλου..Τα μάτια εκπέμπουν..βγάζουν κάτι άλλο..
Κάποιος δεν μπορεί να μιλήσει.Εχει μια δυσκολία στη γλώσσα, κι έτσι αναπληρώνει τα ο λεκτικό..ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ!
Είπαμε, τα θέματα που μας απασχολούν,να τα αντιμετωπίζουμε.. αποφατικάΑΠΟκαι ΦΗΜΙ.Δηλαδή:δεν θέλω να μιλώ..Δεν θέλω να.. ΟΡΙΟΘΕΤΩ!,
Αρα όλα τα θέματα, θα τα προσεγγίζω.. ΑΠΟΦΑΤΙΚΑ!
Όχι αυτό που..βλέπουμε: Τα ελαττώματα του, τις ιδιοτροπίες του..
Τα γεγονοτα της ζωής μας..Να τα αντιμετωπίζουμε: ΑΠΟΦΑΤΙΚΑ! Να μην τα ερμηνεύουμε όπως εξελίσσονται! Να προσπαθούμε να δούμε το ΒΑΘΟΣ του συγκεκριμένου γεγονότος..
Ολη μας τη ζωή, πρέπει να τη βλέπουμε ΑΠΟΦΑΤΙΚΑ!
Εμείς, βέβαια, βλέπουμε όλες τις δυσκολίες. Αλλά πέρα απ τις δυσκολίες υπάρχει και κάτι άλλο..Ποιός ξέρει ποιο είναι το θέλημα του Θεού..και γιατί επέτρεψε αυτή τη δυσκολία..
Όταν ο άνθρωπος αντιμετωπίζει κάθε τι που του παρουσιάζεται με τρόποαποφατικό..με πίστη, αυτό δείχνει.. ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ.. αλλά και ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να εισχωρεί στο βάθος των πραγμάτων!
Κάπως έτσι υπήρξε ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ. .. ΑΠΟΦΑΤΙΚΟΣ φιλόσοφος! Προ-Σωκρατικός.
Σε μας, έφθασαν κάπου 139 αποφθέγματα του, μέσω του Πλάτωνος, του Αριστοτέλους, του Ιππολύτου, του Διογένους Λαερτιου, του Κλήμεντος Αλεξανδρείας και άλλων, οι οποίοι τον μελέτησαν και περιέλαβαν κομμάτια της διδασκαλίας του στα κείμενα τους. Όλοι αυτοί, συμπίπτουν στα λεγόμενα τους για τον Ηράκλειτο.
Ο φιλόσοφος χακτηρίζεται ως ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ, γιατί είπε μεγάλες αλήθειες, τις οποίες μπορεί ο καθένας να ερμηνεύσει και να τις πάρει για τον εαυτό του.
Αυτό δείχνει ότι είναι ένας , Γέροντας όλων, κατά ένα τρόπο..Και γι αυτό, σχεδόν όλοι οι μετέπειτα κλασσικοί φιλόσοφοι, τον επαίνεσαν ακόμη και μεγάλοι χριστιανοί συγγραφείς,όπως ο Ιππόλυτος και ο Κλήμης, οι οποίοι συνεχώς παραπέμπουν σε κείμενα του, και τα προσαρμόζουν στη Χριστιανική διδασκαλία. Ακόμη τον επαινούν και νεώτεροι φιλόσοφοι, όπως ο Εγελος και ο Μπέρκσον, οι οποίοι θεωρούν τον Ηράκλειτο, μεγάλο φιλόσοφο, γιατί..τους αγκαλιάζει και τους αγαπάει ΟΛΟΥΣ ! Ο Σωκράτης, όταν τον μελέτησε είπε: Είναι γενναία αυτάα που κατάλαβα.. Είναι γενναία αυτά που δεν κατάλαβα..γι αυτό , χρειάζεται ένας πολύ καλός κολυμβητής για να..μπεί στο βάθος και να βρει τους θησαυρούς!Ενας άλλος αρχαίος συγγραφεύς ,έλεγε χαρακτηριστικά: Για να καταλάβει κανείς τον Ηράκλειτο,¨Δηλίου τινός δείται κολυμβητού¨ , κι αυτό γιατί οι κολυμβητές απ τη Δήλο, φημίζονταν για την ικανότητά τους να κρατούν την αναπνοή τους, κάτω από το νερό.
Ελεγε ο Ηράκλειτος: ¨Ο,τι αν κοινωνήσωμεν, αληθεύομεν, Ο,τι αν ιδιάσωμεν ,ψευδόμεθα.¨Δηλαδή , οσα μοιραζόμαστε με τους άλλους, όσα κουβεντιάζουμε, συναναστεφόμαστε, είναι αληθινά, κι εμείς είμαστε αληθινοί. Όταν κλεινόμαστε στον εαυτό μας, και βλέπουμε μόνο τον εαυτό μας και τίποτα άλλο, τότε είμαστε ψευδείς, ψεύτικοι, ότι κάνουμε ,είναι ψεμμα! Η αλήθεια βγαίνει από την..ΚΟΙΝΩΝΙΑ από την ενότητα.. Στην έξοδο από τον εαυτό μας..στην επικοινωνία με τους άλλους…
Για τον Ηράκλειτο, ο ΛΟΓΟΣ ήταν…είναι: Η ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ! Η παράδοση δε θέλει τον Ευαγγελιστή Ιωάννη να δανείζεται την έννοια του Λόγου στον Ευαγγέλιο του: «Εν αρχη ην ο Λόγος»…Ως γνωστόν Ο Ευαγγελιστής έζησε στην Εφεσσο, όπως και ο Ηράκλειτος, όπου υπήρχε διάχυτη η αντίληψη του «ΛΟΓΟΥ» του Ηρακλείτου. Έτσι το πήρε η παράδοση και κατέληξε στο ότι: Ο Λόγος ΕΙΝΑΙ Πρόσωπο.. Δεν είναι απλώς μία Αρχή.
Ακόμη, ο Ηράκλειτος, υπήρξε ένας.. Προφήτης,Ησυχαστής, Ερημίτης..Κατά τον σπερματικό λόγο : ¨Ένας Σαλός! Διηγούνται ότι: ¨όταν κάποτε η πολιτεία τον κάλεσε να νομοθετήσει, έφυγε ,αφήνοντάς τους χωρίς απάντηση, και πήγε και έπαιζε αμάδες (πεσσούς) με τα παιδιά…Όταν δε τον ερώτησαν ξανά γιατί δεν νομοθετεί, απάντησε: Περιττόν, γιατί σεις οι ίδιοι θα τους καταργήσετε, με το να τουςπαραβιάζετε! Έτσι είναι προτιμότερο να παίζει κανείς με τα παιδιά , παρά να ασχολείται με σας! Στη συνέχεια ανεχώρησε σε παρακείμενο βουνό και ζούσε μόνος του σε απόλυτη φτώχεια. Κάποια στιγμή ασθένησε, μάλλον από υδρωπικία, και μη μπορώντας να θεραπευθεί, περιεβλήθη με ακαθαρσίες και κατέληξε να φαγωθεί από τα σκυλιά!
Έζησε ΑΠΟΦΑΤΙΚΑ, όπως και πέθανε!
Η βασική του θεωρία! Ο ΛΟΓΟΣ! Έλεγε : Ο λόγος είναι η αρχή που διέπει το σύμπαν!
Ο Λόγος είναι : ΑΕΙΖΩΟΝ ΠΥΡ! Από τη φωτιά βγαίνουν ΟΛΑ τα αίτια..
Ο αέρας, κι από τον αέρα.. το σύννεφο, κι απ αυτό η βροχή, κι απ τη βροχή η ΓΗ.. Διαστολή-συστολή και μετά πάλι το.. ΠΥΡ.. το: ΑΕΙΖΩΟΝ.
«Και ην, και έστι, και εσται..ούτε αρξάμενον, ούτε παυσάμενον..» Για τους ορθοδόξους, είναι το Πύρ του Αγίου Πνεύματος.. Ο Λόγος είναι το Πύρ! Αυτός που διέπει τα πάντα!
Το τρίτο , βασικό σημείο του Ηράκλειτου είναι: ΤΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ..ΚΙΝΗΣΗ..που σημαίνει ότι: Δεν υπάρχει τίποτε σταθερό μέσα στο σύμπαν!τα πάντα ΡΕΙ .. Άρα για τον Ηράκλειτο,τίποτα δεν είναι σταθερό..Μόνο ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ.. όμως μεαρμονία.. Έλεγε: «Ο πόλεμος πατήρ των πάντων», υπό την έννοια της υπάρξεως κινήσεως και αλλαγής.. Όμως στο βάθος είναι η αρμονία.. Διότι αυτή είναι η ενοποιούσα αρχή, ο συμπαντικός λόγος.. των πάντων! ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ..
Έλεγε: Αν ο σκοπός του ανθρώπου είναι Η ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ, τότε ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΗ….
Έλεγε: Τι είναι ο αιώνας.. Ο αιώνας είναι ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ.. που παίζει.. πεσσούς.. Αν δεν γίνουμε παιδιά ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ την.. ενηλικίωση, που συνδέεται με :
ΤΑ ΠΑΘΗ,ΤΙΣ ΑΝΤΙΖΗΛΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ..ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΟΙ…
Αυτός ήταν ο Μεγάλος φιλόσοφος Ηράκλειτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου